Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλειτορίας στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ονειρούπολης Δράμας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλειτορίας, συμμετείχε στις 11 Δεκεμβρίου 2016, στη μεγάλη  γιορτή  “Ονειρούπολη Δράμας, το χωριό του Αϊ Βασίλη”, που οργανώνει για 13η χρονιά ο Δήμος Δράμας από τις 3 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου στην ακριτική μακεδονική πόλη.
       Πρόκειται για μία μοναδική μορφωτική-ψυχαγωγική πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην οποία παίρνουν μέρος πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα μας και από το εξωτερικό, καθώς επίσης και πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες και μουσικά συγκροτήματα.
        Οι γιορτές αρχίζουν στις 3 Δεκεμβρίου με τον εσπερινό της εορτής της Αγίας Βαρβάρας,  πολιούχου της πόλης, στο ομώνυμο ιστορικό εκκλησάκι της, στο κέντρο της παλαιάς πόλης, δίπλα σε ένα θαυμάσιο φυσικό τοπίο, με πολύ πράσινο και άφθονα νερά που αναβλύζουν από τη γη. Τελειώνουν στις 8 Ιανουαρίου, με το πέρας των εορτών του αγίου Δωδεκαημέρου και των σχολικών διακοπών. Το καθημερινό πρόγραμμα είναι πλούσιο σε καλλιτεχνικές παρουσίες  και άλλες πολιτιστικές δράσεις.
         Στο κέντρο της Δράμας, μια μεγάλη καταπράσινη έκταση του δημοτικού κήπου της πόλης, με τα πανύψηλα δένδρα και τα άφθονα αναβλύζοντα νερά και το πολύ πράσινο μεταμορφώνεται από το Δήμο και πολλούς εθελοντές σε ένα πανέμορφο και λαμπερό χωριό του Αϊ Βασίλη.
       Τα παραμυθένια ξύλινα σπιτάκια, οι γέφυρες πάνω από τα ρυάκια και οι ανοικτοί χώροι φιλοξενούν μία πληθώρα δράσεων για μικρούς και μεγάλους: διάφορα παιχνίδια, το παγοδρόμιο, το «καρουζέλ», τα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια, τα χριστουγεννιάτικα τρενάκια που διατρέχουν τον χώρο και πολλά άλλα.
      Το φυσικό περιβάλλον, ο ονειρεμένος στολισμός, οι χαρούμενες φωνές, η έκπληξη στα μάτια μικρών και μεγάλων, τα νόστιμα εδέσματα που παρασκευάζονται μέσα στα ξύλινα σπιτάκια, δημιουργούν όντως μια ονειρεμένη ατμόσφαιρα, που δείχνει τί μπορεί να επιτύχει η δημιουργική ανθρώπινη φαντασία και η εθελοντική συνεργασία, σ’ εποχή βαθειάς οικονομικής κρίσης και επικίνδυνης κατάθλιψης.
       
         Σε κεντρικό σημείο της Ονειρούπολης δεσπόζει η υπερυψωμένη σκηνή για όλες τις καθημερινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολουθεί πλήθος κόσμου.
        Στην πλατεία αυτής της μαγευτικής πόλης έχει στηθεί το πλανητάριο και τα τηλεσκόπιά του, για να φέρνουν κοντά στα μάτια των επισκεπτών τα αστέρια, τους πλανήτες, τους γαλαξίες, τον ουράνιο θόλο. Επίσης ένα παραδοσιακό χωριό της Βόρειας Ευρώπης διδάσκει την ιστορία πολλών παλαιών παραδοσιακών επαγγελμάτων. Μια τεράστια τσουλήθρα, το δάσος των Ξωτικών, η λίμνη του δάσους που λάμπει από τη μεγάλη ποσότητα χρυσόσκονης πού έριξαν μέσα συμβάλλουν στη μαγεία της παραμυθένιας πόλης.
           Σε αυτή τη γιορτή της χαράς και της δημιουργικής φαντασίας συμμετείχε φέτος και  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλειτορίας, μ’ ένα θαυμάσιο πρόγραμμα παραδοσιακών χορών. Τα παιδιά εντυπωσίασαν με την άψογη εμφάνισή τους και εισέπραξαν τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των θεατών.
       Αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια σ’ όλα τα παιδιά, που εκπροσώπησαν με τον καλύτερο τρόπο την Κλειτορία μας στην ακριτική Δράμα. Ομοίως στον  πρόεδρο του Συλλόγου και αγαπητό φίλο κ. Χρίστο Κοτσιά και σ’ όλους τους συντελεστές αυτής της άψογης εμφάνισης.
Τα σχόλια που δέχτηκα από τους κατοίκους που γνωρίζουν την καταγωγή μου με έκαναν να νιώθω όντως υπερήφανος, για τα νεαρά βλαστάρια μας  που κρατούν ζωντανή την παράδοση του τόπου μας.
        Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας τους αγαπητούς φίλους Δημάρχους Δράμας και Καλαβρύτων, κκ Χριστόδουλο Μαμσιάκο και  Γεώργιο Λαζουρά, που ευχαρίστως αποδέχτηκαν την πρότασή μου, ώστε   μετά από συνεννόηση με τον κ. Χρίστο Κοτσιά, ο πολιτιστικός Σύλλογος Κλειτορίας να ταξιδεύσει από τη Κλειτορία στα βόρεια της χώρας μας, για να φέρει ένα χορευτικό μήνυμα μωραΐτικης λεβεντιάς.
Πηγή: http://www.kalavrytanet.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου