Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Τι είναι το Τριώδιον;

triodio2
Οι Ύμνοι του Τριωδίου είναι Κατανυκτικοί και μας προετοιμάζουν

για να υποδεχθούμε το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου μας
 Τριώδιο ονομάζεται το Λειτουργικό Βιβλίο της Εκκλησίας μας το οποίο περιλαμβάνει τους Ύμνους των Κυριακών, απο την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι και τοεγάλο Σάββατο πρίν την Τελετή της Αναστάσεως. Ονομάζεται έτσι διότι οι περισσότεροι Κανόνες του Όρθρου (πρωινή Ακολουθία) περιέχουν τρείς Ωδές ενώ συνήθως περιέχουν εννέα Ωδές.
Το Τριώδιο τοποθετείται στα Αναλόγια των Ναών μας στον Εσπερινό του Σαββάτου της Κυριακής του Τελώνου και του Φαρισαίου αφού πρώτα ο Πρωτοψάλτης το παραλάβει απο την Εικόνα του Χριστού και το ασπασθεί.
Έτσι ανοίγει το Τριώδιο, περίοδος η οποία διαιρείται σε τρείς μικρότερες, δηλ. Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι Κυριακή της Τυροφάγου, Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο Του Λαζάρου και Κυριακή των Βαίων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πρίν την Ανάσταση.

Οι Κυριακές του Τριωδίου είναι οι εξής :


1.Τελώνου και Φαρισαίου
2.Ασώτου
3.Απόκρεω
4.Τυροφάγου


ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
5.  Α΄Νηστειών (Ορθοδοξίας)
6.  Β΄Νηστειών (Αγ.Γρηγορίου του Παλαμά)
7.  Σταυροπροσκυνήσεως (Γ΄Νηστειών)
8.  Δ΄Νηστειών(Οσ.Ιωάννου της Κλίμακος)
9.  Ε΄Νηστειών(Οσ.Μαρίας της Αιγυπτίας)
10.Κυριακή των Βαίων.


Απο την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι και του Ασώτου καταλύουμε αρτύσιμες τροφές ακόμη και την Τετάρτη και την Παρασκευή.
Απο την Κυριακή του Ασώτου μέχρι την Κυριακή των Απόκρεω καταλύουμε εκτός Τετάρτης και Παρασκευής ενώ η τελευταία Κυριακή που τρώμε κρέας είναι των Απόκρεω.

Απο την Δευτέρα της Τυρινής μέχρι και την Κυριακή της Τυρινής καταλύουμε αυγά,ψάρι και τυροκομικά ακόμη και την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Οι Ύμνοι του Τριωδίου είναι Κατανυκτικοί και μας προετοιμάζουν για να υποδεχθούμε το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου μας.
 
blogs.sch.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου