Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Παραδοσιακά Φαγητά


Μπομπότα

Υλικά:

Μπομποτάλευρο (Καλαμποκίσιο αλεύρι)

Ζεματιστό νερό

Αλάτι

Εκτέλεση:

Βάλτε στο σκαφίδι περίπου ένα κιλό μπομποτάλευρο και περιχύστε το με περίπου μισό λίτρο ζεματιστό νερό. Ανακατέψτε το καλά, ρίξτε το στο ταψί και βάλτε το να ψηθεί στη στάχτη ή στα κάρβουνα.

 

Παστό

Υλικά:

Χοιρινό

Κρασί

Κανέλα

Πιπέρι
Κόκκινη πιπεριά
Κανελλογαρύφαλλο
Αλάτι

Εκτέλεση:

Παίρνουμε το χοιρινό και το κόβουμε σε κομματάκια, το βάζουμε στο καζάνι με κρασί, προσθέτουμε την κανέλλα, το πιπέρι, την κόκκινη πιπεριά, το κανελλογαρύφαλλο και το αλάτι και το βράζουμε. Αφού βράσει, το τοποθετούμε σε πήλινο δοχείο και το καλύπτουμε με λίπος για να συντηρηθεί.
Είναι εξαιρετικός μεζές και τρώγεται όπως είναι παγωμένος ή ζεσταμένος. Επίσης τρώγεται και σαν καγιανάς με αυγά και ντομάτα ή με αυγά μάτια. Τέλος μπορούμε να το φτιάξουμε και φρικασέ.

 

Τσιγαρίδες


Είναι το λίπος του χοιρινού. Το βάζουμε να βράσει με κρασί και το συντηρούμε σε ένα πήλινο δοχείο. Χρησιμοποιείται κυρίως για να τσιγαρίσουμε τα φαγητά αντί για λίπος.

 


Οματιά

Υλικά:

Έντερα χοιρινού

Πλιγούρι

Πνευμόνι χοιρινού

Πορτοκάλι
Πιπεριά κόκκινη
Σταφίδες
Αλάτι
Κύμινο
Κανέλλα
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το πλιγούρι (χοντραλεσμένο σιτάρι), το οποίο έχουμε βάλει σε βραστό νερό για να φουσκώσει λίγες μέρες πριν σφάξουμε το χοιρινό και το έχουμε αφήσει να στεγνώσει, με το ψιλοκομμένο πνευμόνι χοιρινού, τη φλούδα πορτοκαλιού, την κόκκινη πιπεριά, τις σταφίδες, το αλάτι, το κύμινο και το κανελλοπίπερο. Με το μίγμα αυτό γεμίζουμε τα έντερα του χοιρινού και τα βράζουμε. Αφού  βράσουν λίγο τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο.


Τηγανίτες

Υλικά:

Αλεύρι

Αλάτι

Γάλα

Νερό

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το γάλα και το νερό και φτιάχνουμε μαλακή ζύμη. Ρίχνουμε με κουτάλι την ζύμη σε καυτό λάδι. Τις σερβίρουμε για πρωινό μαζί με τσίπουρο αφού τις πασπαλίσουμε με ζάχαρη ή μέλι ή πετιμέζι.

 

Τριφτάδες

Υλικά:

Αλεύρι

Νερό

Αλάτι

Λάδι
Λεμόνι ή ξίδι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το αλεύρι με λίγο ζεστό αλατισμένο νερό κάνοντας ζύμη σφιχτή. Κατόπιν με τα χέρια πλάθουμε μικρά και λεπτά μακαρονάκια (τριφτάδες). Ύστερα τις παίρνουμε και τις βράζουμε ρίχνοντας λίγο λάδι και αλάτι, όσο χρειάζεται. Αφού βράσουν τις κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λεμόνι ή ξίδι.
Σε περιπτώσεις κρυολογήματος, ρίχνουμε λίγο κρασί στις τριφτάδες, ένα καλό γιατρικό.



Τυρόπιτα με χλωρό τυρί

Υλικά:

1 κιλό χλωρό τυρί
4-5 αυγά
Σιμιγδάλι (χοντρό)
Μάραθο
Φρέσκα κρεμμυδάκια
Βούτυρο
Αλάτι

Εκτέλεση:
Τρίβουμε το τυρί και το ανακατεύουμε με αλάτι, τα αυγά, το σιμιγδάλι (όσο πάρει για να πλάθεται), το μάραθο και τα κρεμμυδάκια. Πλάθουμε τη ζύμη σε ατομικές μερίδες. Στη συνέχεια λαδώνουμε το ταψί στο οποίο ρίχνουμε και λίγο βούτυρο. Τοποθετούμε τη ζύμη και ψήνουμε για δεκαπέντε περίπου λεπτά.

Λαχανόπιτα

Υλικά:

½ κιλό χορταρικά διάφορα (ραδίκια, μυρώνια, καυκαλίθρες, βρούβες, ζοχιές κ.α.)
Μαϊντανό
Μάραθο
Δυόσμο


½ κιλό κρεμμύδια
2 Πράσα
1 φλιτζάνι λάδι
½ κιλό τυρί φέτα
5 αυγά
Πιπέρι
Αλάτι


Εκτέλεση:

Κόβουμε τα χορταρικά σε κομμάτια. Τα βράζουμε για δέκα λεπτά και τα σουρώνουμε. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το μάραθο, το δυόσμο, τα κρεμμύδια, τα πράσα, το λάδι, τη φέτα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Ανοίγουμε τα φύλλα και τα γεμίζουμε. Βάζουμε την πίτα να ψηθεί για πενήντα περίπου λεπτά.

Σιγκάθια


Υλικά:
1 βάζο κορφή ( το βούτυρο από το φρέσκο γάλα), Λίγο αλάτι, Μισό βάζο καλαμποκάλευρο



Εκτέλεση:
Βάζουμε την κορφή στην κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ανακατεύουμε, αυτό σιγά σιγά βγάζει βούτυρο το οποίο σουρώνουμε και το κρατάμε για να το ρίχνουμε στα φαγητά, αφού το στραγγίσουμε 2-3 φορές την κρέμα που έχει γίνει την βάζουμε στα πιάτα ( τρώγονται κρύα).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου